Soest, maandag 9 april 2018. Terwijl de vogels zachtjes hun avondgezang ten gehore brengen, komen tientallen mensen samen op Landgoed De Paltz. Hoe verschillend hun achtergrond ook mag zijn, ze hebben één ding gemeen met elkaar: allen onderschrijven ze hoe belangrijk het is om kinderrechten onder de aandacht te brengen. Vanavond worden ervaringen gedeeld en wordt duidelijk hoeveel werk er nog te doen is, zelfs dichtbij huis. “Kinderen zijn de toekomst. Het is aan ons om naar hen te luisteren.”

Verontrustende cijfers
“Als het de kinderen goed gaat, dan gaat het de wereld goed”, aldus Herman van Veen, geestelijk vader van Lot’s Foundation. De stichting wil kinderen, waar dan ook, vertellen wat hun rechten zijn. Dat is hard nodig, ook in Nederland, zo blijkt vanavond. Na een opening van gastvrouw en journalist Malou van der Starre is het woord aan Kim van Laar, ervaringsdeskundige en oprichter van Team Kim. “Ieder jaar worden in Nederland 118.000 kinderen mishandeld. Kindermishandeling staat dan ook hoog op de politieke agenda. Ondanks initiatieven en organisaties blijven de cijfers verontrustend; kindermishandeling neemt niet af. Kinderen denken vaak dat ze zelf schuld hebben. Het is aan ons allen om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren zich veilig voelen en weerbaar zijn.”

Vertrouwen door oprecht luisteren
Tijdens het door Het Bergpaviljoen aangeboden diner gaan de gasten volop met elkaar in gesprek. Onder de gasten bevindt zich onder andere Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. “Het is van belang dat kinderen en jongeren weten hoe ze voor hun rechten kunnen opkomen. Nog steeds zitten er duizenden kinderen thuis en die cijfers nemen niet af. Dat baart me zorgen. Het is nodig dat we – overheid, onderwijs, kinderopvang en jeugdzorg – meer gaan samenwerken. Het gaat niet enkel om het horen van kinderen, maar vooral om het oprecht zien van hun talenten, naar hen luisteren en het serieus nemen van hun boodschap. Doe daar iets mee en blijf in gesprek. Alleen zo krijgen de kinderen, vooral zij die dat nodig hebben, weer vertrouwen.”

Malou van der Starre in gesprek met Babah Tarawally

Elk kind heeft een verhaal
Ook Lot’s Foundation ambassadeur en advocaat Richard Korver deelt zijn ervaringen. “Kinderen worden niet altijd gehoord omdat ze een andere taal spreken. Ze zijn afhankelijk van volwassenen om hen de weg te wijzen. De voorbeelden waarbij voorbij wordt gegaan aan kinderrechten, kom ik dagelijks tegen in de praktijk. Daarom is Lot’s Foundation zo belangrijk; Lot staat symbool voor ieder kind!” Een volgende boodschap die deze avond vele harten raakt, is van schrijver en verhalenverteller Babah Tarawally. “Kinderen hebben hun eigen dromen. Geef hen de vrijheid om hun eigen verhaal te vertellen!”

Het Vergeten Kind
Als de gasten verwonderd geluisterd hebben naar vocaliste en percussioniste Wieke Garcia, onder begeleiding van Kees Dijkstra, heeft voormalig minister André Rouvoet de eer om de tweede Lot’s Award* uit te reiken aan Het Vergeten Kind. Het Vergeten Kind zet zich sinds 2009 in voor ruim 100.000 kinderen die opgroeien in gezinnen met meervoudige problematiek. Bij ruim 55.000 gaat het zo mis, dat thuis wonen niet meer mogelijk is. Als kinderen verwaarloosd en/of mishandeld worden tekent dit hun verdere leven. Daphne Schreuder: “Het Vergeten Kind strijdt daarom voor een Nederland waarin elk kind zich echt kind voelt, zich goed ontwikkelt en volwaardig meedoet in de maatschappij. We proberen het verschil te maken en willen net als Lot het verhaal van kinderen vertellen. Dat kunnen we niet alleen. Dus Nederland: kijk je weg of doe je mee?”

We moeten het samen doen
Na een muzikale afsluiting van Southern Voices is het tijd om naar huis te gaan. De boodschap van de avond is duidelijk: kinderrechten onder de aandacht brengen, dat moeten we samen doen.
Draagt u kinderrechten ook een warm hart toe en wilt u samen met ons de droom van Lot realiseren? Doe dan mee met een van de activiteiten of steun Lot’s Foundation.

* Lot’s Award is in het leven geroepen om tweejaarlijks een organisatie, die zich op bijzondere wijze inzet voor kinderrechten, in het zonnetje te zetten. De prijs is een kindergestalte vormgegeven door beeldhouwster Julia Berger. Lees meer


Secured By miniOrange