Soms beleef je een avond die je lang bij zal blijven. Een avond die bestaat uit een aaneenschakeling van mooie momenten, bijzondere ontmoetingen en gesprekken die je raken. Een avond waarop alles klopt – de muziek, de sfeer, het diner, de omgeving, de gasten – en je meer dan eens kippenvel krijgt. Maandagavond 26 september was zo’n avond.

Harde cijfers
Tijdens een bijzondere avond van en voor Lot’s Foundation spraken bijna 50 gasten met elkaar over kinderrechten. Hard nodig, want niet alleen wereldwijd worden kinderrechten geschonden. Ook in Nederland komt dit veel vaker voor dan we denken. Geert Hoving, voorzitter van Lot’s Foundation, deelde in zijn welkomstwoord de harde feiten. “In elke klas zit een kind dat mishandeld of verwaarloosd wordt. Eén op de negen kinderen leeft onder de armoedegrens, iets wat psychisch ook veel impact heeft. Wereldwijd krijgen 58 miljoen kinderen geen basisonderwijs. Eén op de tien soldaten is kind. Kortom: we hebben nog veel te doen.”

fs230520

Lot verbindt
Even terug naar het begin van de avond. Vanaf half 7 druppelen de eerste gasten binnen bij de Villa van het Herman van Veen Arts Center op Landgoed De Paltz (Soest). De kunstwerken van Van Veen brengen gesprekken op gang, handen worden geschud, verhalen gedeeld. Niemand is hier voor zichzelf, zo blijkt al snel. De aanwezigen hebben allemaal een link met het onderwijs, cultuur, kinderen en/of kinderrechten. De naam ‘Lot’ valt regelmatig. Lot verbindt, en dat blijft de rest van de avond voelbaar.

fs230536

Indrukwekkend optreden
Na de welkomstborrel worden gasten begeleid naar Theater De Kapschuur voor het diner. De sfeer is intiem en puur, de gesprekken warm en levendig. De glazen worden gevuld, het voorgerecht ingezet. Na het welkomstwoord van Geert Hoving en de eerste gang vertelt gitariste Edith Leerkes hoe cultuur en rust samenkomen op deze bijzondere plek, waar inmiddels al 480 concerten gegeven zijn. Vanavond wordt het muzikale intermezzo verzorgd door Robin Scherpen en Jannemien Cnossen. Het wordt doodstil. Deze jonge artiesten raken met hun muziek en zang. Robin Scherpen is overigens geen onbekende voor Lot: met de voorstelling ‘Lot en de verdwenen hagelslag’ brengt hij Lot tot leven bij kinderen én volwassenen.

fs230576

Kinderrechtenverdrag als werkwoord
Ook tijdens het hoofdgerecht worden gesprekken voortgezet. Onder de gasten bevinden zich onder andere de onlangs benoemde Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer, Rinda den Besten van de PO-Raad en advocaat Richard Korver. Zij onderschrijven de doelstelling van Lot’s Foundation: kinderen bewust maken van hun rechten. Met hun tafelgenoten praten ze over hun ervaringen. Kinderen die nooit ergens kunnen spelen en eenzaam zijn. Kinderen die in armoede leven en daarom niet mee kunnen met reizen van school. Vluchtelingenkinderen die het gevoel hebben niet te mogen zijn wie ze zijn. Verhalen dichtbij huis die je raken. Voormalig politicus André Rouvoet, lid van de Raad van Advies van Lot’s Foundation, beschrijft het pakkend: “Het kinderrechtenverdrag is niet klaar. Het is een werkwoord, een permanente opdracht aan overheden.”

fs230617

De eerste Lot’s Award
“We hebben een mondiale organisatie nodig die ‘Advocaten zonder Grenzen’ heet om kinderrechten te beschermen. Want gaat het de kinderen goed, dan gaat het de wereld goed.” Zo vervolgt Herman van Veen, de geestelijk vader van Lot en beschermheer van Lot’s Foundation. Vanavond reikt hij de allereerste Lot’s Award uit aan de Johan Cruyff Foundation. Lot’s Award is in het leven geroepen om tweejaarlijks een persoon of organisatie, die zich op bijzondere wijze inzet voor kinderrechten, in het zonnetje te zetten. De prijs is een kindergestalte vormgegeven door beeldhouwster Julia Berger.

fs230639

“We doen het samen”
De Johan Cruyff Foundation, opgericht door voetballegende Johan Cruyff, brengt jeugd in beweging, waardoor kinderen samen kunnen spelen en groeien in hun ontwikkeling. Niels Meijer neemt namens de stichting de award in ontvangst. “Door sport en spel worden kinderen fitter, leren ze met elkaar omgaan en ontwikkelen zij zichzelf. Maar alleen kun je niets. We doen het samen!” Mooie woorden om een indrukwekkende avond mee af te sluiten. Sommige gasten praten nog even na, anderen gaan naar huis. Niet met lege handen, maar met de onderzoekskaarten van Lot. En met een hele hoop stof om over na te denken en vooral te delen. Want dat is tenslotte wat Lot’s Foundation wil: kinderrechten overal onder de aandacht brengen.

Draagt u kinderrechten ook een warm hart toe en wilt u samen met ons de droom van Lot realiseren? Neem dan contact op met Saskia Klomps.
De foto’s zijn gemaakt door Jeroen Strijker.

Secured By miniOrange