Wat kun jij leren van Elon Musk, de man achter onder andere Tesla en SpaceX? Verrassend veel! Deze zomer las ik het boek Musk Mania, het boek over leiderschap dat verkooppositie #1 bereikte via Managementboek.nl.  Mijn recensie deel ik ook graag hier.

Zomervoer

Het eerdere boek van Hans van der Loo en Patrick Davidson, Waar haal jij de energie vandaan, is een van de meest inspirerende boeken die ik de afgelopen jaren gelezen heb. (Nog niet gelezen? Zeker doen! Recensie daarover volgt later dit jaar.) Ik was dan ook enorm nieuwsgierig naar het nieuwe boek van het duo. Musk Mania ging mee mijn vakantiekoffer in. Ideaal, want het is een compact boekje dat je dus ook gemakkelijk mee kunt nemen als je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer reist. Al zou ik liever met een Tesla reizen, maar dat terzijde. 😉

In de huid van

Eerlijk is eerlijk: ik kende Elon Musk niet echt en ben dan ook zonder vooroordelen begonnen met Musk Mania. Gedurende het lezen van het boek veranderde mijn beeld over Elon Musk continu. Van verwondering en waardering, tot verbazing en ongeloof. Wat een persoonlijkheid, uitvinder en wereldverbeteraar. Of je hem mag of niet, één ding is zeker: deze man inspireert. Niet alleen door wie hij is, maar vooral door wat hem drijft. En dat is precies waar Van der Loo en Davidson op inhaken. Ze beschrijven zijn successen (en mislukkingen), ambities, drijfveren, leiderschapsmethode en ondernemerschap. Maar ook de kwetsbare en menselijke kant van Musk komt aan bod, waardoor je als het ware in zijn huid kunt kruipen. Dat maakte voor mij dat ik nieuwsgierig werd en bleef doorlezen. Complimenten daarvoor.

Wavemakers

Musk Mania gaat niet alleen over Elon Musk als persoon, maar vooral over hoe hij als ‘wavemaker’ het verschil maakt in de wereld. Van der Loo en Davidson benoemen in het boek wat Wavemakers zijn en wat hun vijf principes zijn om golven te maken. Dat inspireert en zet aan het denken. Bij elk principe vraag je jezelf automatisch af in hoeverre je dit ook doet of zou kunnen doen. Tenminste: als je net als ik ook gelooft in energie (lees daarvoor zeker ‘Waar haal jij de energie vandaan’) en in dromen, durven en doen.

Musk mini-masterclass

Je hoeft geen Elon Musk te zijn om de wereld te veranderen, maar je kunt je wel door hem laten inspireren. De auteurs helpen je daarbij door aan het eind van elk hoofdstuk over de 5 wavemaker principes een Musk mini-masterclass op te nemen met eenvoudige vragen waar je zelf mee aan de slag kunt. Ideaal! Dit geeft energie om jezelf (en wellicht ook je team) in beweging te brengen. En zo prestaties te verbeteren en dromen te verwezenlijken, net als Elon Musk. Daarnaast maakt zo’n handige mini-masterclass het aantrekkelijk om het boek er op een later moment nog eens bij te pakken.

Prettig geschreven

Musk Mania is prettig en toegankelijk geschreven en logisch ingedeeld. Wat ik zelf erg prettig vind is de indeling in alinea’s met sprekende koppen én het gebruik van quotes. Je hoeft het boek niet in één ruk uit te lezen, maar het zou me niets verbazen als je dat wel doet. Bijzonder leuk vond ik de drie toekomstscenario’s voor Elon Musk die aan het einde beschreven worden. Ik ben benieuwd wat 2020 zal brengen.

Ik heb nagedacht over een kritische noot over Musk Mania, maar het feit dat ik daar lang over moet nadenken zegt eigenlijk genoeg. Begin 2017 verschijnt het boek Wavemakers van dezelfde auteurs. Ik kan niet wachten!

Wat is jouw favoriete boek over leiderschap, ondernemen of ontwikkeling? Ik hoor het graag!

Secured By miniOrange