Nog even en dan sta ik op het TEDx podium! Het wordt zo gaaf. Tenminste, dat is mijn droom. En geloof me, als iemand zijn dromen waar wil maken, ben ik het wel. Of het écht lukt, zo’n felbegeerde podiumplaats? Geen idee. Ik vind het eigenlijk ook doodeng, want ik ben toch maar een heel gewone vrouw?

Tóch ga ik ervoor. Want het past volledig bij wat ik wil: anderen inspireren, enthousiasmeren en in beweging brengen. Waarmee en wanneer ik dat doe – zakelijk met mijn werk, privé met mijn passie voor food  – maakt totaal niet uit. Waar het wel om gaat, is hóe ik het verschil kan maken in het contact met andere mensen.

Mensen die mij (Andrea, het gezicht van Zuiver C) kennen, weten hoeveel passie ik heb en staan er niet meer van te kijken als ik weer met een nieuw idee of sprankelend initiatief kom. Van nieuwe contacten hoor ik regelmatig dat ze energie kregen van onze afspraak. Dáár word ik blij van! Maar waarom is dat eigenlijk? Wat maakt dat ik ben zoals ik ben, wat drijft mij en bovenal: wat hebben klanten daar nu eigenlijk aan? Dat lees je in dit lange, persoonlijke artikel. Ik hoop dat het je mag inspireren!

swing-918942_960_720

 

Vijf tips om je dromen waar te maken

Laat ik, voordat ik van wal steek, beginnen met vijf tips om je dromen waar te maken. Ze zijn eigenlijk heel eenvoudig, je moet je er alleen bewust van zijn. Deze persoonlijke richtlijnen vloeien voort uit mijn levenslessen, ervaringen en de gesprekken die ik met allerlei mensen voerde. Ze zijn voor mij altijd leidend, misschien helpen ze jou ook.

  1. Geloof in jezelf en volg je hart. En laat hoop en vertrouwen groter zijn dan angst.
  2. Omring jezelf met mensen die in jou geloven en achter je staan.
  3. Doe dat wat jou energie geeft en reken af met de energieslurpers (dat kunnen zowel mensen als activiteiten/verplichtingen zijn).
  4. Geef nooit op en vertrouw op het proces. Great things take time!
  5. Vergeet nooit om te genieten!

Nieuwsgierig naar wie ik ben en waarom ik dit artikel schrijf? Lees dan verder.

Mijn verhaal

Mijn jeugd heeft grotendeels bepaald hoe ik nu in het leven sta. Laat ik voorop stellen dat ik verre van zielig ben en dat ik zeker niet naast mijn schoenen loop, ook al gaat dit artikel enkel over mezelf.
Ik geloof niet in toeval: alles gebeurt met een reden. Hoe zwaar ook, je hebt altijd de kans om ergens het beste uit te halen en iets van te leren. Ook al is dat soms pas na een hele (zware) tijd.

Mijn ouders zijn op jonge leeftijd overleden. Mijn vader toen ik 5 was, mijn moeder toen ik 18 was. En dan sta je er opeens alleen voor, samen met je zusje. Gelukkig zijn we zo opgevoed dat het op eigen benen staan ons samen goed af ging. Het was pittig: studeren, werken en samen een huishouden runnen. Maar kijk ons nu. We hebben beiden een heel rijk leven. Mijn familie is weliswaar klein, maar ik ben gezegend met enorm veel mooie mensen om me heen.

Zelf heb ik ook altijd gedacht dat ik niet oud word, wellicht ook niet raar met twee ouders die de 50 niet halen. Dat gevoel heb ik nog steeds. En recent nieuws over (meerdere) erfelijke ziekten in onze familie maken het helaas niet minder sterk. Daardoor wil ik alles uit het leven halen wat erin zit. Waarom wachten tot morgen als je niet weet of morgen komt? Ik wil nooit hoeven te zeggen “had ik maar…”.

Een derde feit dat veel indruk heeft gemaakt op mij is dat ik jarenlang gepest werd op de basisschool en het begin van de middelbare school. Ik zag er stom en dik uit (aldus de pesters) en had geen echte vrienden. Dat doet enorm veel met je zelfvertrouwen. Nog steeds, maar het wordt minder. Mede dankzij het feit dat ik ben gaan beseffen dat ik mijn dromen wel degelijk kan realiseren, ook als anderen zeggen dat dat niet lukt.

plant-408979_960_720

 

Wat gebeurde er en waar sta ik nu?

Een belangrijke gebeurtenis in mijn leven was de burn-out die ik bijna 3 jaar geleden kreeg. Ik kan het iedereen aanraden, in die zin dat je hier heel veel van kunt leren. Ik ontdekte dat ik echt weg moest bij de organisatie waar ik werkte, omdat de passie die ik wil voelen in mijn werk er niet meer was, door meerdere omstandigheden. Ik leerde ook dat ik te vaak over me heen liet lopen en mezelf wegcijferde. Dat moest anders. (Overigens zal ik nooit beweren dat ik nooit meer over mijn grenzen heen ga, perfectionisme ligt nu eenmaal in mijn aard. Maar signalen kan ik wel veel sneller herkennen.)

Al vanaf de middelbare school riep ik dat ik ‘ooit’ voor mezelf wilde beginnen. Wanneer is ooit? En wat als ‘ooit’ nooit komt? Ik was 30 met wat ervaring en vond het na deze burn-out een mooi moment om mijn eigen onderneming te starten. De beste beslissing ooit! Ja, het was een risico (de onzekerheid stak weer even de kop op) en om eerlijk te zijn vind ik het soms nog steeds spannend. Niet nodig, want Zuiver C loopt ontzettend goed en daar ben ik heel trots op. Nog nooit heb ik met zoveel energie gewerkt. Het is zo gaaf als je echt iets kunt betekenen voor mensen door te doen waar je goed in bent en waar je blij van wordt. Ja, ik werk enorm hard en veel. Maar ik straal van oor tot oor als ik een bedankje van een klant krijg of iets heel moois heb mogen neerzetten.

Misschien denken mensen dat het me aan komt waaien. Onzin! Ik werk er hard voor en grijp kansen als ik ze zie. Ik wil zaadjes achterlaten, mensen inspireren om nooit op te geven en elke dag het beste uit zichzelf te halen. Dat hoeft niet altijd groots te zijn! Als je maar iets doet. Dromen, durven, DOEN. Je bent zelf aan zet. (En dat gaat niet altijd zonder hobbels hoor. Zo leidde mijn persoonlijke groei uiteindelijk tot het besluit dat ik wilde scheiden. 2016 was nogal bewogen ja.)

people-1230872_960_720

 

Wat hebben klanten hier nu aan?

Mooi, zo’n persoonlijk epistel. Maar wat hebben klanten hieraan?
De principes die voor mij zo belangrijk zijn pas ik ook toe in mijn werk. Betrokkenheid, passie, plezier, enthousiasme, er alles uit willen halen: dat merken mijn opdrachtgevers. Ik probeer ook hen te inspireren en in beweging te brengen. Of hen simpelweg weer lucht te geven, door communicatie- of tekstwerkzaamheden uit handen te nemen. (Volgens mij lukt dat goed.) Zodat zij hun eigen werk kunnen doen, want daar zijn ze goed in. Zo komen we samen verder.
Ben je overigens nieuwsgierig of ik jou ook kan enthousiasmeren en ondersteunen, dan mag je me altijd uitnodigen voor een kop koffie.

Ren je jezelf niet voorbij?

Euh… Nee. Maar zeg nooit nooit! En natuurlijk heb ik ook wel eens minder enthousiaste momenten, ben ik ’s avonds regelmatig moe of heb ik een baaldag. Maar dat duurt maar even.
Ja, ik doe veel en kom altijd tijd tekort voor wat ik nog wil doen. Ik leer steeds beter “nee” zeggen. Tegelijkertijd beschik ik over de ‘gave’ om intens te kunnen genieten van ogenschijnlijk simpele dingen. Lekker koken na een drukke werkdag. Waanzinnig genieten van mooie muziek tijdens het hardlopen (echt een aanrader voor mensen die het druk hebben) of tijdens een autorit. Kort appen met vriendinnen of uitgebreid borrelen met vrienden. De vrije momenten zijn er niet zo heel veel, omdat ik ook ’s avonds en in het weekend veel werk. Ik wil Zuiver C laten groeien en dat vraagt de volle toewijding. Daardoor heb ik minder tijd voor mijn sociale leven dan minder drukke mensen. Maar ik weet het wel enorm op waarde te schatten en prijs me rijk met vrienden die me de ruimte geven om mijn dromen te volgen.

Een aanrader is trouwens het boek ‘Waar haal jij de energie vandaan? – 5 geheimen om te schitteren’. Echt, dit boek gaat over mij, zo herkenbaar! Het is een aanrader voor iedereen die zijn energiebronnen wil vinden en activeren. Zeker op je leeslijst zetten dus. En mocht je team interesse hebben in een energiescan of training via EnergyFinder, dan kun je me trouwens ook benaderen! Samen met Patrick, Hans en een aantal andere energieke mensen krijg ik jullie graag in beweging.

TEDx, here I come!

Even terug naar TEDx. Ben ik er al? Nee, nog lang niet! Ik weet niet eens hoe ik het ga aanpakken, ben nog even te druk met al mijn mooie opdrachten en andere dromen. Maar elk stapje dat ik zet brengt me dichterbij. Ooit sta ik er. (En als je een ingang hebt en mijn verhaal je aanspreekt, dan hoor ik het heel graag.) Wordt vervolgd! En mocht je geïnspireerd willen blijven, dan kun je me volgen via Twitter, Facebook of LinkedIn.

Tot slot: ik zou het erg leuk vinden als je reageert op dit artikel. Ongeacht of je me wel of niet kent. Ken je me wel, dan ben ik nieuwsgierig of je mij herkent in hoe ik mezelf beschrijf en waarom wel of niet. Ken je me niet, dan ben ik benieuwd welk beeld je nu van mij hebt. Ook als dat een kritische noot is. Dank je wel!

Edit nazomer 2016:
Een dag na het verschijnen van dit artikel bracht Nanneke me in contact met TEDxVenlo. Een paar dagen later schreef ik me in. Mijn idee werd goed ontvangen. Weer twee weken later maakte ik een filmpje voor de eerste selectieronde. Dat leidde tot een uitnodiging voor de speakerscompetition, de laatste voorronde. Deze was op 16 juni. Ik eindigde als 2e in de top 3 (publieksstemmen). Na de 2e speakerscompetition koos de selectiecommissie de definitieve kandidaten die op 18 november hun idee mochten delen op TEDxVenlo. Helaas paste mijn onderwerp niet goed bij het programma, waardoor ik die podiumplek uiteindelijk niet kreeg. Dat geeft niet. Ik ben tot de laatste ronde gekomen en heb heel veel geleerd! En wie weet, doe ik het op een later moment gewoon weer eens over.

Secured By miniOrange