Sneltekenfilms zijn bij uitstek geschikt om een abstract verhaal zoals een veranderplan, een visie of een beleidsplan tot leven te brengen. Er komt best wat kijken bij het ontwikkelen van zo’n film. In dit artikel laten we in grote lijnen zien hoe dit (leuke!) proces verloopt.

Stap voor stap naar een sneltekenfilm

Bij een sneltekenfilm hoor je iemand een verhaal vertellen en ondertussen zie je hoe een sneltekenaar daar razendsnel cartoons bij tekent. Deze vorm is erg geschikt om een abstract verhaal tot leven te brengen. De combinatie van woord en beeld is niet alleen leuk om naar te kijken; verhalen waar beelden bij worden vertoond onthoud je ook beter.

Onlangs ontwikkelde Zuiver C een sneltekenfilm voor Filios Scholengroep, een stichting van 15 scholen:

Welke stappen worden doorlopen als we zo’n sneltekenfilm maken?

Stap 1: script

Als bepaald is dat een sneltekenfilm een juist middel is om het verhaal te vertellen, schrijft Zuiver C een script. Dit gaat altijd uit van de doelgroep en het doel. In dit proces worden cruciale keuzes gemaakt, je kunt immers niet alles laten zien. Een sneltekenfilm moet kort zijn om de aandacht van de kijker vast te houden. Het script is de blauwdruk van de tekst die later wordt ingesproken door de voice-over. Natuurlijk sluiten we het script kort met de klant en schaven we bij tot iedereen enthousiast is!

Stap 2: vertalen script naar beelden

Het script hakken we in stukjes. Bij elk stukje bepalen we welk beeld er goed bij past. Dit doen we doorgaans met onze tekenaar samen. Zuiver C werkt voor haar sneltekenfilms samen met Marco van De Afbeelding. We denken na over het type figuurtjes, de tekenstijl en de rode draad die door de film heen loopt.

Stap 3: schetsen

De tekenaar gaat aan de slag. Per stukje script maakt hij een schets van de tekening. Samen met de opdrachtgever bekijkt Zuiver C of alle beelden naar wens zijn of dat er zaken aangescherpt kunnen worden. Bij langere stukjes tekst maken we een uitgebreidere tekening, maar soms is less more.

03Stap 4: de stem

De stem is erg bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Zuiver C zoekt tussen haar contacten een stem die goed past bij de klant, de doelgroep en het filmpje. We bekijken of het een mannen- of vrouwenstem moet zijn. De stem geven we instructies voor het inspreken, voor de ’tone of voice’. Denk dan aan termen als warm, commercieel, rustig, enthousiast etc. Vervolgens duikt de stem de studio in. De audio wordt vervolgens ook nog nabewerkt: alle zuchtjes, kuchjes en dergelijke worden eruit geknipt.

Stap 5: productie

De tekenaar gaat aan de slag met het tekenen en het filmen. Dat kan op twee manier: door stop-motion (tijdens het tekenen heel veel foto’s na elkaar maken die als een filmpje aan elkaar geplakt worden) of daadwerkelijk het filmen van het tekenen.
Daarna worden de beelden en het geluid samengevoegd tot een vloeiend geheel.

Stap 6: delen

De sneltekenfilm is af! Spannend is altijd het moment waarop de opdrachtgever hem voor het eerst te zien krijgt.
Zuiver C denkt ook mee over hoe de film gedeeld kan worden. We kunnen bijvoorbeeld de tekeningen aanleveren met prikkelende stukjes tekst voor het delen via social media of nieuwsbrieven.

Hoe werkt dat?

Bent u nieuwsgierig naar hoe andere communicatiemiddelen tot stand komen? Laat het hieronder in een reactie weten, we wijden er graag een nieuw blogartikel aan.
Benieuwd of een sneltekenfilm ook voor uw organisatie of project een goed communicatiemiddel is? We denken graag vrijblijvend met u mee en onze stiften liggen klaar…

Andrea van Geenen

Secured By miniOrange